dimecres, 21 de desembre del 2011

Paradoxa!!

Situem-nos en el futur. A partir del moment en què els motors de les naus interplanetàries s’apropin a la velocitat de la llum, podrem començar a patir casos de paradoxes importants.
Un home farà els estudis d’astronàutica i trobarà feina a qualsevol empresa de transport interplanetari. Un cop col·locat, amb el pa assegurat, la genética li imposarà cercar parella i reproduir-se. Tindrà cinc fills, doncs l’espai demana futurs colonitzadors.
En un dels habituals viatges de feina veurà la posibilitat d’abandonar la dona i les criatures, de les quals n’està fins al capdamunt, doncs una cosa és la genética i l’altra la pau d’esperit (de fet, com bon navegant, li ha fet el salt a la dona un munt de vegades i ha anat escampant la seva llavor arreu). Com aquell qui no vol la cosa, quan arribi al planeta Kripton, en lloc de tornar decidirà aceptar de transportar un cargament fins a l’infinit i més enllà, prop del núvol de Magalhães.
Ho té clar, ho fa amb tota la mala intenció del món. Pensa: quan torni, la meva dona haurà mort de vella i em podré casar de nou.
A la base espacial de Nova Catalunya coneix un científic setciències amb el cervell destarotat que acaba d'inventar la màquina de viatjar en el temps. S'hi anima i, per provar, se'n va a veure el seu rebesabi, a Sant Pere de Torelló, a l'època d'en Franco. No coneix ningú, es troba una mica despistat i en un carrer del poble troba una noia que li fa el pes.  Li fa la cort, la qual cosa emprenya molt el noi que també la pretèn. Tenen una baralla, aquest, treu el Ganivet d’escapçar pollastres i li fa un tall a la iugular, amb tan bona puntería que, en dos minuts, el camioner galàctic ha buidat els 5 litres de sang i mor auto-anestesiat.
Automàticament, com si assistissim a un visionat de diapositives, veiem que un munt de gent , relacionat parentivament en diversitat de graus amb el camioner galàctic, ubicats en diferents indrets i tempus del’Univers, es començen a desintegrar davant la mirada atónita dels qui els envolten. 
És la paradoxa, un fenòmen  que es convertirá en habitual d’aquí uns anys. Les conseqüències serán demolidores. Grans homes de ciencia, cuiners de renom, pobres de solemnitat, desapareixeran i , amb ells, totes les seves creacions, accions, pensades, pudors i somriures.
I és que el continu espai-temps té aquestes coses, tant seves. Ara, entendreu perquè algunes vegades es cauen les cases, els avions, hi ha terratrèmols, inundacions, crisis econòmiques, guerres, etc. Són les tràgiques conseqüències de la Paradoxa, monstre sense aturador quan els fenòmens que se'n deriven progressen cap al futur a velocitat de neutrí.
De moment però, sembla que hem tingut sort. Som aquí, penjant aquesta historia d’internet. Sembla que aquell o aquells que pengen de nosaltres en el futur, encara no n’han provocat cap, de paradoxa. Tammateix, no us amoïneu, sols és qüestió de temps.






diumenge, 18 de desembre del 2011

primer Independència o primer implantació d'un model social?


Dimecres passat, 14/11, promogut per l'associació cultural "VeiemÍtaca",  vaig assistir a un debat sobre la crisi i les retallades, una opció a l’abast de tothom aquests dies, tant pel que fa al patiment personal de  la crisi econòmica, com a les retallades dels nostres sous, com a la proliferació d'actes informatius arreu. Entre d'altres coses, es discutí sobre  si les retallades obeïen a una necessitat ineludible del Govern de la Generalitat o, pel contrari, eren la solució més fácil per aquest. L'alternativa, es clar, era plantar cara a l'Estat espanyol i deixar de pagar el que ens roben (ara que ho podem dir).
Entre els membres de la mesa hi havia en Ricard Garreta (Fundació Catalunya Estat) i l’Alfons López Tena (diputat de SI al parlament de Catalunya). Obviament, aquests apostaven per la independència de Catalunya com a solució, la qual cosa faria innecessàries les retallades. Raonaven que si el pressupost anual de la Generalitat és, per al 2011, aproximandament d'uns 39.000 milions d'euros, amb la independència s'incrementaria, de cop, en uns  20.000 milions més, els que ens roben, es clar. Vint mil milions més per oferir els mateixos serveis però, obviament, de molta més qualitat i eficàcia i sense haver de fer retallades, és clar. Sanitat, Educació, Benestar Social, Pensions, Investigació, suport a les empreses, etc, s'incrementarien espectacularment!
En aquest context, un dels assistents, va demanar la paraula per dir el següent:
Si primer tenim la independència, sense abans haver construït el que volem ser, serem tant nefastament independents com molts altres que són nefastament independents. No és el mateix la independència que busquen determinades persones que la independència que busco jo, que busco cohesió social i cohesió nacional. Sense això, no interessa la independència. A partir de llavors, sí que construiré el que vulgui amb altres pobles lliures.
El diputat de SI, Alfons López Tena, va contestar dient (incloc enllaç de video: http://www.youtube.com/watch?v=JCNFnrM9EwQ), entre altres coses, que la independència no se la qüestiona cap dels països que la gaudeixen. Com a exemple extrem, els alemanys antinazis, per deslliurar-se de Hitler no se'ls va ocòrrer deixar de ser independents per enderrocar-lo. Van demanar ajuda als americans, als anglesos, als russos, però van continuar essent un país independent. També va raonar perquè la submisió a Espanya era un problema que afectava tant a rics com a pobres. Continuà donant altres exemples de perquè, segons la seva opinió, ens seria profitosa la independència, tot rebent el suport d'en Ricard Garreta.

Particularment però, penso que l’afirmació de l’assistent a l’acte conté una incongruencia deguda a una confusió. Diu "No és el mateix la independència que busquen determinades persones que la independència que busco jo". 
Malgrat pesi a algú, la independència és un terme jurídic polític, amb independència de qui l'usi. S'és independent o no s'és independent. Tenim el dret a decidir sobre què fem amb els nostres impostos, amb la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra societat, el govern que volem, etc. o no tenim el dret a decidir. 
Aquesta confusió continúa vigent en molts ciutadans, i espero que no sigui una qüestió de mala fe. Es confón quin és el model de societat que més ens agrada i què desitgem per viure, amb el concepte “Independència”. I aquesta confusió fa que molta gent no la vegi com allò que és, una urgent necessitat.
Ser un país independent o no, no té a veure amb el model social imperant en el país què gaudeix d'independència. Un país independent pot tenir un govern comunista, capitalista, pot ser una democràcia, una oligarquia, una dictadura, una monarquia o qualsevol altre tipus de model polític. I la seva gent viurà millor o pitjor econòmicament, culturalment, socialment, políticament, tot depenent del model social que estableixi, en el privilegi que li dóna ser independent. 

Actualment vivim una situació molt i molt complicada per al nostre país. Els nostres recursos se'n van i no tornen i nosaltres ho passem cada vegada pitjor amb el que ens queda. En situacions límit com l'actual no es pot continuar dubtant. Històricament, ningú que hagi pogut contar-ho, ha dubtat. 
Per posar un exemple prou conegut, Moisés tenia molt i molt clar que la solució per al seu poble era poder marxar d'Egipte i ser lliures. No va voler un “pacte fiscal”, un estatut nou ni cap altre acord amb el Faraó que no fos poder marxar. Sabia que la solució era “ser lliures”, malgrat això els dugués a haver de travessar el desert del Sinaí. 
Els presoners dels camps de concentració alemanys, a la segona guerra mundial, no es plantejaven altra cosa que la fugida. Sabien que cada dia que passaven allà, eren més a prop de la mort.
Els Estat Units en el segle divuit, totes les colònies de l'imperi espanyol durant el segle dinou... Els irlandesos, sabien que la millor solució era independitzar-se d'Anglaterra si volien deixar de morir de fam. I els letons, estonians, lituans, Bosnians, Croats, Eslovens, Eslovacs... Malgrat molts d'aquest s'hi jugaven entrar en guerra amb la metròpoli o iniciar guerres civils, com en el cas d’irlanda.
El que realment és important però, és que cap d'ells voldria avui renunciar a la seva independència. En alguns d'aquests països hi ha règims d'esquerres, altres de dretes, altres són poc democràtics, altres ho són molt... Però ningú renunciaria avui a la seva independència.
És clar que formem part d'una llar anomenada “España”, els amos de la qual no ens estimen gens. Ens maltracten, ens menyspreen i ens donen pitjor tracte que a d’altres pobles que ocupen les altres habitacions, malgrat treballem com el qui més, si no més.
Un psiquiatra diria que tenim síndrome d'Estocolm i que, a força de ser maltractats hem acabat estimant els nostres botxins. Això ja va passar antigament amb la noblesa catalana, avui desapareguda, absorbida per l'espanyola. Si demaneu qui és el duc de Cardona us trobareu que és algú que viu a centenars de quilòmetres d'aquest lloc i que parla castellà.
Avui també es dóna aquest fet entre la burgesia catalana, orgullosament provinciana, enlluernada per les grans fortunes que viuen a la “Villa y Corte”.
Sabem que ens ho estem passant malament, que la cosa encara anirà a pitjor i que la única solució, com el cas de les dones maltractades, és obrir la porta i marxar.
Per tant, no fem cas d'aquells qui ens diuen que depèn de com, que si harmonitzats o cohesionats. Si no obrim la porta i abandonem el maltractador, morirem com a poble. 
Deixem d'una vegada de confondre el mot “independència” (ser un poble independent, amb capacitat de decidir), amb el mot “model social” (de quina manera social i política volem governar-nos). Primer cal obrir la porta (proclamar la independencia) per poder decidir quin model social volem. Primer el primer.
Si continuem dubtant, quan arribi la polícia trobarà, com en tants altres casos, a la dona morta. Llavors ja no hi haurà discusió sobre quin model social volem construir per assolir la independència. 

dimarts, 13 de desembre del 2011

Llegenda de l'escut de Catalunya

En la que Sant Jordi empunya
bandera de color blanc,
hi ha l'escut de Catalunya
amb quatre barres de sang.

D'aquestes barres la història
està escrita en lletres d'or,
per saber-la de memòria
i gravar-la en nostre cor.

Essent Carles, rei de França
i senyor dels catalans,
entraren, folls de venjança,
en ses terres els normands.

Per sostenir sa corona
demanava el rei socors
al comte de Barcelona,
el valent Jofre el Pilós.

Al saber la nova, empunya
el comte l'arma i l'escut,
s'enduu tot Catalunya
cap a França resolut.

Així que a França arriba
amb la flor dels catalans,
el rei Carles reculava
atropellat pels normands.

I llençant-s'hi de seguida
el brau Jofre amb sos valents,
va aturar l'embestida
dels normands, forts i potents.

Mes quan vençut reculava
l'enemic rostolls avall,
un llançó al pit se li clava
i el fa caure del cavall.

Dintre una tenda, els de França
ferit el comte han entrat,
possant-li al capçal la llança
i l'escut al seu costat.

I a l'entrar a dur-li la nova
que els normands han perdut,
veu el rei al comte Jofre
mirant trist el seu escut.

-Si a vós se us deu la victòria,
perquè al rei trist us mostreu?
Si voleu honors i glòria,
comte Jofre, demaneu.

Des d'avui de vostra terra
sereu comte independent;
sereu mon company en guerra,
i en pau, l'amic més prudent.

-Grans mercès, al rei de França, 
li respón Jofre el Pilós, 
no em reça, no, el cop de llança
que dessagna tot mon cor.

El que em reça i cor me lliga
és veure llis món escut,
sense cap blassó que diga
els honors que he merescut.

Llavors, el rei de seguida
s'acosta al llit del valent;
xopa els dits en sa ferida
i així li diu dolçament:

-Amb sang del cor a la guerra
heu guanyat el blassó;
quan torneu a vostra terra
brodeu-lo en vostre penó.

I posant les quatre ditades,
del brau Jofre en l'escut blanc,
hi deixava assenyalades
les quatre barres de sang.

Antoni Bori i Fontestà